Home

Άρθρα

Ψηφιακή Ακτινολογική Μονάδα Νέας Τεχνολογίας

Το πιο πρόσφατο απόκτημα του ιατρείου μας είναι η καινούργια ψηφιακή ακτινολογική μονάδα μηδαμινής ακτινοβολίας που αλλάζει τα δεδομένα από άποψη ακρίβειας δεδομένων και αυτό σε πολλά επίπεδα. Με την προσθήκη του δυαδικού συστήματος ψηφιακής ακτινογραφίας Orthopantomograph OP200D και Ortoceph OC200D, έχουμε την δυνατότητα γρήγορα και χωρίς την επιβάρυνση της ακτινοβολίας να κάνουμε τον πιο ολοκληρωμένο ακτινολογικό έλεγχο που μπορεί να γίνει αυτή την στιγμή στο πιο σύγχρονο οδοντιατρείο.

Ο ακτινολογικός έλεγχος με τις πανοραμικές, παραοβελιαίες, κεφαλομετρικές και ογκομετρικές εικόνες της άνω και κάτω γνάθου είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις προεγχειρητικού σχεδιασμού καθώς και μετεγχειρητικής παρακολούθησης των οδοντικών εμφυτευμάτων και της ορθοδοντικής θεραπείας.

Επίσης μπορεί να απεικονίσει όγκους και βλάβες των γνάθων, ενώ με ακρίβεια μπορεί να εντοπίσει κοιλότητες ή φλεγμονές.

Το ακτινολογικό μας αποδίδει ψηφιακά:

 • Ψηφιακή Πανοραμική ακτινογραφία
  Η πανοραμική ακτινογραφία απεικονίζει ολόκληρη της στοματογναθοπροσωπική περιοχή. Με την βοήθεια της πανοραμικής ακτινογραφίας ξεκινάει η σωστή διάγνωση και ολοκληρώνετε η φάση της διάγνωσης της κατάστασης των δοντιών και της στοματικής σας υγείας.
 • Κεφαλομετρική ακτινογραφία
  Με την κεφαλομετρική ακτινογραφία έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόζουμε συγκριτικούς ελέγχους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σκελετικά μέρη του κρανίου και η άρθρωση της γνάθου μέσα στην πάροδο του χρόνου. Από τον συγκριτικό έλεγχο πηγάζουν όλες οι σωστές θεραπευτικές εφαρμογές και διευκολύνετε το έργο των γναθοχειρουργών και των ορθοδοντικών. Με την Κεφαλομετρική ακτινογραφία αποδίδονται οι αποστάσεις πριν και μετά οποιασδήποτε θεραπείας και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τόσο τις ανωμαλίες όσο και την πρόοδο της θεραπέιας.
 • Ογκομετρική τομογραφία (DVT)
  Χάρη στην Ογκομετρική τομογραφία κάνουμε την διαφορά. Με την βοήθεια αυτής της εξεζητημένης ακτινογραφίας είμαστε σε θέση να ορίσουμε την ακριβή επεμβατική θέση όταν πρόκειται να χειρουργηθεί ένας ασθενής. Η Ογκομετρική ακτινογραφία δείχνει όλο το φάσμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει και αποκαλύπτει την ακριβή θέση όλων το στοιχείων που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας: δόντια, ιγμόρειο, νεύρα, οστά αλλά και την οστική ποιότητα κάτω από τα ούλα.

Ο γναθοχειρουργός σας πρέπει να συμβουλεύετε την ογκομετρική τομογραφία και ειδικά όταν πρόκειται για εμφυτεύματα.

Η ακτινολογική μας μονάδα φέρει πειστήρια τοποθέτησης, λειτουργίας και ασφάλειας της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

 

Ενδοστοματική ακτινογραφία (οπισθοφατνιακή)

Με τον όρο ενδοστοματική ακτινογραφία εννοούμε τις συνήθεις ακτινογραφίες που λαμβάνονται στα οδοντιατρεία με την βοήθεια ακτινογραφικών πλακιδίων που εισάγονται στο στόμα (έχουν μικρό μέγεθος). Οι ενδοστοματικές ακτινογραφίες αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συνήθη οδοντιατρική πράξη. Έτσι μας βοηθούν στην οδοντιατρική διάγνωση είτε αυτή αφορά καθαρά την κατάσταση των δοντιών, είτε την ύπαρξη περιακροριζικών αλλοιώσεων, ή και τον έλεγχο του ύψους του οστού σε περιοδοντίτιδες. Αποτελούν ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την διάρκεια των οδοντιατρικών επεμβάσεων όπως για τον καθορισμό του μήκους των ριζών στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις). Αν και η ενδοστοματική ακτινογραφία χαρακτηρίζεται για την σαφήνεια της, μειονεκτεί ως προς το μέγεθος της περιοχής την οποία μπορεί να καλύψει. Σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε τον έλεγχο ευρύτερης περιοχής είτε θα χρησιμοποιήσουμε την πανοραμική ακτινογραφία είτε θα κάνουμε έναν πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο με τις απαραίτητες σε αριθμό ενδοστοματικές ακτινογραφίες.

Πανοραμική ακτινογραφία (ορθοπαντομογράφημα)

Η πανοραμική ακτινογραφία αποτελεί ένα από τα βασικότερα διαγνωστικά βοηθήματα της οδοντιατρικής μια και δίνει συνολική ακτινογραφική εικόνα του στόματος, χωρίς όμως να μπορεί να υποκαταστήσει τις ενδοστοματικές ακτινογραφίες γιατί στερείται μεγάλης ευκρίνειας.

Πού χρησιμεύει;
Η πανοραμική οδοντιατρική ακτινογραφία

 1. μας δίνει μία συνολική εικόνα του στόματος
 2. προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση και μελέτη κυστικών αλλοιώσεων, εγκλείστων δοντιών, καταγμάτων, όγκων κ.λ.π
 3. δίνει την δυνατότητα στο γιατρό να συγκρίνει την δεξιά με την αριστερή πλευρά του στόματος
 4. είναι απαραίτητο στάδιο πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, για τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας του οστού (στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί και αξονική τομογραφία)
 5. βοηθά στο σωστό σχεδιασμό της ορθοδοντικής θεραπείας.

Πώς γίνεται;
Η πανοραμική ακτινογραφία γίνεται με την βοήθεια ενός ακτινογραφικού μηχανήματος που λέγεται ορθοπαντομογράφος. Αν και το μηχάνημα είναι αρκετά πολύπλοκο, η λήψη της ακτινογραφίας είναι αρκετά απλή. Με την βοήθεια ενός κεφαλοστάτη τοποθετείται και ακινητοποιείται το κεφάλι του ασθενή στη σωστή θέση. Στη συνέχεια το μηχάνημα κινείται περιστροφικά γύρω από το κεφάλι του ασθενή και ακτινοβολεί την περιοχή των γνάθων. Η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από μερικά δευτερόλεπτα.

Κεφαλομετρική ακτινογραφία

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία αποτελεί ένα βασικό διαγνωστικό βοήθημα για την οδοντιατρική επιστήμη με κύριο προτέρημα την ακριβή συγκριτική μελέτη των ακτινογραφιών που πάρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι κεφαλομετρικές ακτινογραφίες αποτελούν σημαντικό βοήθημα για τους ορθοδοντικούς και τους γναθοχειρουργούς γιατί αφενός μπορούν να εκτιμήσουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων σκελετικών στοιχείων του κρανίου, να διαγνώσουν και να μελετήσουν τις διάφορες οδοντικές ή σκελετικές ανωμαλίες αλλά ακόμη μπορούν να συγκρίνουν κεφαλομετρικές ακτινογραφίες που πάρθηκαν σε διαφορετικές στιγμές και να βγάλουν συμπεράσματα για την ανάπτυξη του προσωπικού κρανίου ή το αποτέλεσμα μιας θεραπείας.

 Κατασκευή & Φιλοξενία: Drosos Creative Agency

Joomla templates by Joomlashine